Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Vízmű: a különbözet a lakókat terheli
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. október 2.

Tájékozatlanság - A közös képviselő nem "pluszpénzt" fizet a szolgáltatónak

A Dunántúli Napló 2007. szeptember 25-i számának Postabontás oldalán megjelent "A vízmű költségei is a fogyasztót terhelik?!" című olvasói levélre az alábbi válasz érkezett: Ügyfelünk levele is mutatja, hogy a vízmű rendszeres tájékoztatása ellenére a mellékvízmérő-főmérő témában még mindig nagy a fogyasztói bizonytalanság. Terjedelmi korlátok miatt csak az olvasói levél tévedéseit szeretnénk helyesbíteni, az érintett fogyasztó kérdéseit levélben válaszoljuk meg.

A mellékvízmérő-főmérő kapcsolatát szabályozó jogszabályok és részletes tájékoztatók megtalálhatók üzletszabályzatunkban és a www.pvzrt.hu oldalon.

Ha egy ház főmérője, illetve az egyes lakásokban felszerelt mellékvízmérők által mért összes fogyasztás nem egyezik, a különbözet kiegyenlítése a lakókat terheli, mivel a főmérőn átfolyó teljes ivóvíz mennyiséget a fogyasztói közösség használta fel. Tehát a közös képviselő nem "pluszpénzt" fizet a szolgáltatónak, hanem annak a víznek az árát, amelyet a társasház elhasznált.

Azok az egyéni számlázásra használt mellékvízmérők, amelyek alapján a lakástulajdonosok közvetlenül társaságunknak fizetik meg a lakásukban mért vízfogyasztás díját, a mérésügyi törvény értelmében 6 évente hitelesítés-kötelesek. A hitelesítés a jogszabályi előírásnak megfelelő számlázás feltétele, nem a mérőóra pontosságának meghatározására szolgál. Azt is jogszabály írja elő (38/1995. Korm. rendelet a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről, 19. §), hogy a mellékmérő cseréjéről és hitelesítéséről saját költségén a fogyasztónak kell gondoskodnia - csakúgy, mint megfelelő működéséről vagy javításáról, hiszen a mellékvízmérő a fogyasztó tulajdona.

A társasház lakói megegyezhetnek abban, hogy az egyes lakásokban nem szerelnek fel hiteles mellékvízmérőket, hanem a ház öszszes vízfogyasztásának költségét valamely paraméter szerint (pl. lakások alapterülete vagy a lakók száma) felosztják egymás között. Ebben az esetben nem szükséges a mellékvízmérők 6 évenkénti hitelesítése, hiszen nem készül rájuk számla. Ilyenkor a tulajdonosok a közös képviselőnek fizetik be a társasház összes vízfogyasztásának költségeit, mely díjnak a társasházon belüli felosztása és beszedése a társasház belső ügye.

Kisbáró Edina, Pécsi Vízmű Zrt. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályvezető

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. október 2.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.