Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Panelfelújítás: idén szünet?
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. május 10.

Pécs élen járt eddig a panelprogramban: a mintegy 26-27 ezer panellakás nagy része, több mint 17 ezer otthon már új burkolatot kapott.

Változás - A minisztériumban átdolgozzák a programot.

Pécs-Budapest Máskor már tavasszal megjelent az adott év panelfelújítási pályázata, idén új rendszert alkotnak, várhatóan nyárra. Emiatt az is megeshet, hogy idén nem kezdődnek új munkák a társasházakon.

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb programja a panelfelújítás. A rendszer még az Orbán-kormány alatt kezdődött 2001-ben, azóta évről évre lakások tízezrei kapnak szigetelést, új nyílászárókat, de van példa teljes korszerűsítésre is. Pécs különösen élen járt ebben a programban: a mintegy 26-27 ezer panellakás nagy része, több mint 17 ezer otthon már új burkolatot kapott.

Idén azonban hiába várták a megszokott tavaszi időpontban a lakók, hogy megjelenjen a pályázat. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium részéről Csider László lakásügyi titkárságvezető lapunknak azt mondta, áttekintik az eddigi rendszert, s várhatóan nyárra lesz kész az új program. Arra a szakmai berkekben és a sajtóban is megjelent felvetésre, miszerint az eddigi egyharmadról 50 százalékra emelkedne a lakossági önrész, Csider László azt közölte, ezt a hírt nem tudja megerősíteni.

Meglehetősen borúsan látja az idei évet Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke. Az idei állami pályázati kiírás az új program elfogadása után várható, talán csak szeptemberben-októberben. Az önkormányzatok csak az állami kiírás után léphetnek, ráadásul a 15 millió forintos értékhatár feletti munkákra még közbeszerzést is ki kell írni. Így van rá esély, mondta az elnök, hogy idén már egyáltalán nem kezdődnek felújítások. Ugyanis nagyon hideg időben már nem lehet szigetelést, nyílászárócserét indítani. Nagy Emil elmondta, a közelmúltban egy országos szakmai tanácskozáson is előkerült információ arról, hogy 50 százalékra emelkedne a lakossági önrész. Nagy kérdés, ezt majd vállalják-e a lakók. Akik pedig tavaly elkészítették a pályázatot, de nem kaptak forrást, azoknak most teljesen új anyagot kell öszszehozniuk, már a majdani új feltételekre.

A vállalkozók sem örülnek a csúszásnak

Az építőipar ezen ágazatában, azaz az épületszigetelések terén a szakemberek szerint az elmúlt években gombamód szaporodtak a vállalkozások. Sok kis cég alakult, általában nagyobb társaságok munkatársai alakítottak saját vállalkozást, miután némi gyakorlatot szereztek. A "kicsik" azonban a társasház-szigetelési pályázatokban csak ritkán tudnak részt venni, mert a munkákat előre meg kell finanszírozni, ehhez viszont nem elég tőkeerősek. Ők inkább a kisebb megrendelések, például a családi házak szigetelésében próbálnak megrendelésekhez jutni, itt emiatt elég nagy is az árverseny.

Azok a cégek, amelyek eddig részt vettek a nagyobb panelépületek szigetelésében, természetesen nem örülnek, hogy hosszú hónapok kieshetnek. Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, egy ilyen szünet mennyire rázná meg a piacot, hiszen ezek a cégek általában az építőipar más ágaiban is érdekeltek.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. május 10.

Írta: Nyaka Szabolcs

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.