Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Ősztől lehet újra szigetelni
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. február 13.

Program - A költségvetési döntések után remélhető helyi támogatás.
Pécs - Várhatóan ősszel kezdődhetnek el a panelszigetelések az idén, az önkormányzati minisztérium a közelmúltban jelentette meg az erről szóló pályázati lehetőségeket.

Ahogy arról beszámoltunk, február elején jelent meg az önkormányzati tárca hivatalos honlapján az idei panelpályázat feltételrendszere. A beadási határidő ősszel van, azonban feltehetően sok helyen azzal egy időben el is kezdődhetnek a munkák. Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, az egymásra épülő pályázati rendszer miatt arra nincs esély, hogy előbb meginduljanak az igencsak népszerű épületszigetelések. Ha ugyanis helyben támogatja az önkormányzat a rendszert, akkor a település is kiír egy pályázatot (várhatóan tavasszal). Ennek ismeretében lehet a szaktárcához benyújtani az igényeket. Az állami panelprogram pályázati határideje szeptember vége, azonban a pályázók a kérelmük beadásáról visszajelzést kapnak. Ha mindent rendben találnak (azaz nem kér az állam hiánypótlást, vagy nem utasítja el az igényt), a kiírás szerint saját felelősségére a társasház megkezdheti a munkát. Nagy Emil elmondta, bár ebben is van némi rizikó - esetleg elfogy a keret -, de az eddigi gyakorlat alapján el szokták indítani a munkát. Az állami támogatás pedig mindenképp utólag érkezik.

Ha az önkormányzat nem vállalja az egyharmados támogatást, értelemszerűen a közbenső lépcső kimarad. Pécsett várhatóan idén is lesz helyi hozzájárulás, a közgyűlés csütörtökön tárgyalja a költségvetést, s ebben értesüléseink szerint szerepel egy több mint 420 milliós tétel panelprogramra.

Kéményfelújításra is

A panelprogrammal együtt, egy nagyobb támogatási csomagban több más pályázati lehetőség is megjelent, az egyik az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására szól. Ez a kiírás is egy- avagy kétlépcsős, attól függően, hogy a helyi önkormányzat támogatja-e a beruházást (a lakossági hozzájárulást részben vagy egészben átvállalhatja a település). A beadási határidő szeptember 30-a. Az igényelt támogatás a bekerülési költség legfeljebb 40 százaléka, lakásonként maximum 80 ezer forint lehet. A pályázati űrlapok és tájékoztatók a szaktárca internetes honlapján, a www.otm.gov.hu címen érhetőek el.

Távfűtés mérésére

Baranyában sok helyen már megoldották a távfűtött lakások hőszabályzását és egyéni mérését, de vannak még "fehér foltok". A szintén az önkormányzati tárca által kiírt pályázat ezen a téren nyújthat segítséget. Április közepétől nyújthatók be igények, a végső határidő október vége. Ebben a rendszerben is lehetőség van arra, hogy a helyi önkormányzat beszálljon a támogatásba. Az állami hozzájárulás a kiírás szerint a költség 35 százaléka, de lakásonként legfeljebb 54 ezer forint lehet. Az űrlapok szintén az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján érhetőek el.

Tavasszal újabb jön

Nem az önkormányzati, hanem a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ír ki energiatakarékossági pályázatot a hagyományos technológiájú épületekre, családi házakra, de ugyancsak igényelhetnek innen is a panelépületekben élők. Az eddigi tájékoztatás szerint a pályázat várhatóan tavasszal jelenik meg. Nagyobb arányú állami hozzájárulást kaphatnak azok, akik többféle pályázati célt is kitűznek a beruházásoknál (például energiatakarékosság és megújuló energiaforrások használata). A pályázati tervezetet eddig számos civil szervezettel vitatta meg a szakminisztérium.

Írta: Nyaka Szabolcs

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. február 13.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.