Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Növekszik az építményadó 2008-tól
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. december 11.

Rendelet - A lakásszövetkezetek megyei elnöke szerint a januártól bevezetésre kerülő módosítások család- és polgárellenesek, a nem gazdag népességi csoport újabb megsarcolását célozzák.

Pécs - Módosítani kívánja az építményadóról szóló helyi rendeletét az önkormányzat. A kisméretű lakásokban élőket nem érinti a változtatás, de ha nem nagy a család, a társasházi lakásoknál 65, a családi házaknál 80 négyzetméter feletti otthonért már fizetni kell.

Levelet írt a Társasházak Baranya Megyei Szövetségének (LAKTÁSZ) elnöke, Nagy Emil az önkormányzati képviselőknek, amelyben megdöbbenésének ad hangot a 2008. január elsejétől tervezett építményadó miatt. A társasházi lakások eddig 80 négyzetméter alapterületig építményadó-mentesek voltak. Ha a hasznos alapterület meghaladta a 80-at, a benne lakók után egyenként 25 négyzetméter terület volt adómentes. Januártól a nyolcvan hatvanöt négyzetméterre csökken, és egy lakó csupán 15 négyzetméter alapterületre lesz jogosult adómentesen. A tömbházakban azonban, érvel Nagy Emil, nem kivétel a 65 négyzetméter alapterületnél méretesebb lakás, ezekben a 2,5-3 szobás panelekben nagyobb családok élnek, gyerekekkel. A módosítások család- és polgárellenesek, vonja le a következtetést, "a nem gazdag népességi csoport újabb megsarcolását célozzák".

A LAKTÁSZ elnöke nem említette meg a lakóházakat, melyek esetében a korábbi 100-ról 80 négyzetméterre csökken az adómentesség határa, miközben az egy főre eső adómentes alapterület ugyancsak 15 négyzetméterre csökken. Ez azt jelenti például, hogy míg jelenleg egy négyfős család lakás esetében 100 négyzetméterig élvez adómentességet, jövőre egy ötfős már csak 75-ig. Lakóház esetén idén még az ötfős család 125 négyzetméterig adómentes, 2008-ban a hatfős mindössze 90-ig. Ugyanakkor az egy négyzetméterre eső ár is növekszik (lásd táblázatunkat). Az új évtől kezdődően a garázs teljes alapterülete adóköteles lesz - idén még 20 négyzetméterig adómentes -, erre tekintettel azonban, amint a közgyűlési előterjesztésből olvasható: kedvezményes (300 Ft/m2) adómértéket állapítottak meg.

Tasnádi Péter polgármester, a rendeletmódosítás előterjesztője lapunknak elmondta, hogy mindez átlagban évi 6000 forint többletterhet jelent lakásonként egy-egy családnak, azt is két részletben lehet befizetni. Úgy állapították meg a határokat, hogy a kis lakásokban élő legszegényebb rétegeket ne sújtsa, s bár nyilvánvaló, hogy minden újabb adóforint érinti a lakosságot, az elviselhetőség határát ez a módosítás nem éri el. Az egyértelmű, tette hozzá a polgármester, hogy a város költségvetésének bevételét növelni kell, ennek egyik lehetősége a helyi adókban rejlik. Arra a felvetésünkre, hogy mint az ellenzék is jelezte, a nagycsaládosokat és a középréteget sújtja leginkább a változtatás, Tasnádi elmondta: amennyiben elfogadható módosító javaslatot terjesztenek elő, azt kész befogadni.

A törvény által biztosított plafon alatt maradnak

Messze nem él a törvény adta lehetőségekkel az MSZP frakciója, amikor megszavazta azt, hogy növelni kellene az építményadót 2008-tól, magyarázza Nyőgéri Lajos frakcióvezető. Hiszen a plafon ezer forint fölötti négyzetméterár, ezt pedig a javasolt emelés meg sem közelíti. Azt pedig nem szabad elfelejteni, tette hozzá, hogy a megyei jogú városok között Pécs a beszedett adóforintok tekintetében az utolsók között kullog, márpedig a városnak jóval több bevételre lenne szüksége, mint korábban. A frakción belüli munkabizottság átgondolta a változtatás szakmai érveit, és Nyőgéri Lajos szerint megfelelő döntést hozott.

A Fidesz-KDNP nem szavazza meg az előterjesztést

Nyilvánvaló, hogy az önkormányzatok bevételeit a kormányzat jelentősen csökkentette, ennek logikus következménye a bevételek növelése, mondja Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Ennek ellenére nem szavazzák meg az előterjesztést, mert a város egyéb területeken nem tett meg mindent annak érdekében, hogy bevételeit növelje, kiadásait csökkentse, elég utalni a meggondolatlan beruházásokra, ingatlangazdálkodásra, pazarlásokra. A frakció számos esetben hívta fel a városvezető koalíció figyelmét arra, hogy mik lehetnek az észszerűbb gazdálkodás módozatai, de egyetlen esetben sem fogadták meg tanácsaikat.

Maradjon a 25 négyzetméter/fő adómentesség!

Azért sem értenek egyet az építményadó növelésével, érvel Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője, mert többszörös adóról van szó. Hiszen a lakó fizet a bére után járulékot, az építkezés után áfát és illetéket, majd újra megadóztatják lakását. Ez véleménye szerint elfogadhatatlan. Ugyanakkor a középosztály terheit növelik e rendeletmódosítással, benne a nagycsaládosokkal. Ezzel azt érik el, hogy számosan rákényszerülnek arra, hogy elhagyják városukat, és másutt keressenek maguknak lakhelyet, ahol kedvezőbbek a feltételek. Az ÖPE szerint akkor lenne elfogadható a módosítás, ha maradna a 25 négyzetméter/fő jogosultság.

Írta: Cseri László

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. december 11.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.