Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Megéri lopni a napot
Forrás: Reggel.hu - 2008. június 28.

Évente 30-50 százalékkal nő a napkollektorok eladása, pedig a befektetés megtérüléséhez legalább 15 év kell. Az egyre emelkedő energiaárak és a bővülő támogatás azonban felhajtja a piacot.

Magyarországot is elérte a megújuló energiák iránti növekvő kereslet láza. Míg néhány éve idehaza csak elvétve került fel családi házak tetejére a napkollektor, mára egyre többen keresik ezt a megoldást, mert egy kollektorral jelentősen csökkenthető a rezsi. Ám számolni kell a befektetés hosszabb megtérülésével is. "Évről évre több napkollektort adunk el" - mondta lapunk kérdésére Varga Pál, a budapesti székhelyű Naplopó kft. ügyvezető igazgatója. A kimondottan napkollektorok beszerelésével foglalkozó cég elmondása szerint az utóbbi években körülbelül évi 30 százalékkal tudta növelni forgalmát.

Ezzel együtt a magyar piac még mindig gyerekcipőben jár nyugati szomszédainkhoz képest. "Egy átlagos családi ház esetében két rendszerben érdemes gondolkodni. A kisebb rendszer csak meleg vizet állít elő, kapacitástól függően 0,5-1,5 millió forintért készen kapja a megrendelő. Ezzel a melegvíz-felhasználás 60-70 százalékát ki lehet váltani. A másik, nagyobb rendszer 1,5-3 millió forint, ez már a fűtésre is rásegít, a teljes költség legkevesebb 30 százaléka megtakarítható vele" - mondta Varga Pál. Hozzátette: a megtérülési idő mindkét rendszer esetében legfeljebb 15 év, ha az energiaárak nem emelkednek.

A fokozódó érdeklődést tapasztalja T. Nagy Mihály is, az ugyancsak napkollektorok gyártásával foglalkozó nagykőrösi cég vezetője. Ugyan közben 5-6 százalékkal emelkedtek az anyagköltségek, de ez nem rontotta nagyon a gyártók forgalmát, mert az általánosan használt energiahordozók ára ennél jelentősebb mértékben nőtt.

A kollektoripart eddig főként a közintézmények, és csak másodsorban a lakóingatlanok tulajdonosai "terhelték" le. "Németországi tapasztalataim alapján mondom, hogy Nyugaton már évtizedek óta a bekerülési költség nagyobb része állami támogatásokból származik. Ezzel szemben nálunk a bekerülési költség 25 százalékát lehet elnyerni" - jegyezte meg a szakember. Forrásaink ugyanakkor hozzátették: a nemzeti energiatakarékossági programban maximálisan ugyan csak egymillió forintig lehet pályázni, de aki időben nyújtja be igényét, az esetek nagy többségében el is nyeri ezt a pénzt.

Egy családi ház napkollektoros melegvíz-előállítása hat négyzetméter kollektorral nagyjából egymillióból jön ki. A villanybojler hatásfokát száz százaléknak véve, a négyzetméterenkénti évi 600 kilowatt teljesítményű napkollektorral kiváltott minden egyes kilowattóra energiát 25 forintnak vehetjük. Így az éves megtakarítás: 90 ezer forint. A leegyszerűsített megtérülési idő így 11, az állami támogatást figyelembe véve 8-9 év.

"Azért még mindig lenne tennivaló" - emelte ki lapunknak Varga Katalin, az Energiaklub koordinátora. "Átláthatóbbá kellene tenni a mai esetleges szabályozást, mivel most még az sem tisztázott, kell-e építési engedélyt kérni a napkollektorokra." Nem ártana valamilyen jó banki konstrukció sem, amely felkelthetné a lakosság érdeklődését. Az állami támogatás rendszerén is lenne még mit javítani: alacsonynak tartják a 25 százalékos hozzájárulást, bár ez még mindig több, mint a tavaly elnyerhető 15 százalék. Magyarország adottságai napenergia területén kiválóak, különösen az Alföldön. Ideje lenne kihasználni, érvelt a szakember.

Mit lehet kiváltani napenergiával?

Melegvíz felhasználás 60-70 %
Fűtésköltség 30 %
Áramfelhasználás /csak napelemmel/ 15-35 %
Napkollektorok telepítése 500 ezer Ft-tól - 3 millió Ft-ig
Forrás: Europress-gyűjtés

Panelháznak még jobban megéri

A távhődíjak a panelekben két év alatt duplájára emelkedtek és még további drágulásra lehet számítani. Egy átlagos panellakás éves fűtés- és melegvízszámlája a 250 ezer forintot is elérheti. A SOLANOVA projekt éppen ezen segít. Eddig Dunaújvárosban és Miskolcon szereltek napkollektorokat a tetőkre. A lakóknak ez családonként 300 ezer forintba került, ugyanakkor komoly megtakarítást jelent: évente 60 ezer forintot spórolhatnak a mai árakon, így a befektetés öt év alatt megtérül.

Írta: Farkas Károly-Miklay Jenő

Forrás: Reggel.hu - 2008. június 28.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.