Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Leválni a távfűtésről: igény volna rá
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. szeptember 11.

Törvény - A felmondáshoz a tulajdonosok legalább négyötödének támogatása szükséges - A megyeszékhelyen jelenleg gyakorlatilag lehetetlen kiszállni a távfűtésből

Baranya - Mindennapos jelenség a távfűtéses házakban, hogy előbb-utóbb megfogalmazódik a lakókban a leválás szándéka. Elsősorban a növekvő díj miatt. A leválás azonban nem egyszerű, Pécsett például gyakorlatilag lehetetlen.

Több nagyvárosban csökkent a távfűtés ára, miután a szolgáltatók a gázpiac liberalizálásának első lépéseként kiléphettek a piacra földgázt vásárolni. Magyarországon elsőként a céges nagybani gázfogyasztók kaptak lehetőséget, hogy maguk döntsék el, mely szolgáltatótól vásárolnak földgázt. Pécs városában, bár a városvezetés folyamatosan tárgyal az árcsökkentésről, egyelőre maradtak az árak.

Biri János pécsi panelban lakik, amelyet, miként az összes többit, a PÉTÁV Kft. fűt és lát el meleg vízzel. Megpróbálta kezdeményezni, hogy a lakótömb váltson, és a lakók szereltessenek be egy gáztüzelésű kazánt, azzal ugyanis számításaik szerint olcsóbban fűthetnének. A PÉTÁV alkalmazottaitól azonban megtudta, hogy a város 22/2003-as levegőtisztasági védelmi rendelete ezt nem teszi lehetővé. Információja szerint egy esetben megkapta már egy tömb az engedélyt az önkormányzattól, amelyet aztán később visszavontak.

A DDGáz korábban munkacsoportot állított fel, magyarázza Biri János, amely ezeket az átállásokat próbálta volna ösztönözni és megoldani, voltaképpen ekkor alkották meg a rendeletet. A munkacsoport ezután feloszlott, de még beadtak az Alkotmánybíróságra egy indítványt, ami azóta is elbírálatlan.

A PÉTÁV Kft. igazgatója, Gasz Zoltán szerint technikai szempontból vizsgálva a kérdést, egy-egy épületet könnyedén le lehetne választani, de csak akkor, ha a lakóközösség talál a távfűtéssel egyenértékű fűtést, amelynek szennyezőanyag kibocsátása felveszi a versenyt a távhővel. Ilyen például a villanyfűtés, de az két-háromszor annyiba kerülne. Pécsett mindenképpen kellene valamit lépni, mondja az igazgató, hiszen amíg országos szinten korábban 70 százalékos volt a gázáremelés mértéke, Pécsett az erőmű 120 százalékos emelést jelentett be. Tárgyalások folynak az erőművel, ám rövid távon nem lehet mással érvelni, minthogy 31 ezer lakás ellátása esetén kedvezményt kellene adniuk.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény minden önkormányzatra érvényes, magyarázza a Siklósi Távhő Kft. igazgatója, Fehér László. Kimondja például, hogy az általános közüzemi szerződést a felhasználó 30 napos határidővel felmondhatja, de ennek vannak feltételei. A felmondáshoz a távhővel ellátott épület tulajdonosi közösségének legalább négyötödös szavazattöbbsége szükséges, és az épületben a távhőellátással azonos komfortfokozatú más hőellátást kell megvalósítani. A szerződés felmondása nem okozhat jelentős kárt más számára, és nem korlátozhatja mások tulajdonosi, használói, bérlői jogait. Természetesen a kiválóknak viselni kell azokat a költségeket, amelyek a felhasználói berendezéseknek a felmondás következtében szükséges műszaki átalakításával merülnek fel.

A levegő minőségét védik a megyeszékhelyen

A baranyai városok közül egyedül Pécs rendelkezik olyan rendelettel, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a távfűtés kiváltható legyen más technikákkal. Az önkormányzat 22/2003. számú rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról szól. Kimondja többek között, hogy "nem adható építési, fennmaradási, használati mód változtatási, használatbavételi engedély az építményre akkor, ha az építmény helye szerinti építési övezetben rendelkezésre álló energiahordozók közül kiválasztott energiahordozóval tervezett, elérhető legjobb technikával megvalósítható fűtő-, energiatermelő berendezés nem a lehető legkisebb helyi levegőszennyező anyag kibocsátású, illetőleg ha a fűtési mód megváltoztatásával a meglevőnél fajlagosan nagyobb helyi levegőszennyező anyag kerülne kibocsátásra, azaz ha az építmény nem felel meg a 6. § (1) és (3) bekezdésekben foglalt követelményeknek, illetve a tüzelőberendezés és a fűtési mód megválasztásánál nem teljesülnek a 6. § (2) és (3) bekezdésekben foglalt előírások."

Rugalmasabb szabályozók a kisvárosokban

Mohácson semmiféle jogi és műszaki akadálya nincs a leválásnak, mondja Szekó József polgármester, ha valaki gázzal meg tudja oldani, megteheti.

Vida János, a Komlói Fűtőerőmű Kft. igazgatója úgy véli, hogy elvi akadálya nincs az elszakadásnak városukban, de azt azért hozzáteszi, hogy azon munkálkodnak, hogy hosszú távon csökkentsék a költségeket, ezt pedig a tüzelőanyag költségének csökkentésével látják megvalósíthatónak. Piaci hátrányt kell feloldaniuk, amely abból adódik, hogy ők például jóval több pénzért kapják a gázt, mint a kisfogyasztók. Komló egyébként azért van jobb helyzetben, mint Pécs, teszi hozzá az igazgató, mert ott az erőmű is önkormányzati tulajdonban van.

Siklóson sem gátolja semmi a leválást, magyarázza a Távhő Kft. igazgatója, Fehér László, de azt tudni kell, hogy a leválás költségeit a társasháznak kell állnia, ráadásul az nyilvánvaló, teszi hozzá, hogy panelba gázt bevinni nem lehet, vagyis ott gázkazán nem alakítható ki. Siklóson a gyakorlat azt mutatja, hogy inkább igénylik a lakók a távfűtést, mintsem az egyedi megoldásokat.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. szeptember 11.

Írta: Cseri László

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.