Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Júliustól a szomszéd fizetheti a vízdíjat
Forrás: Dunántúli Napló - 2009. február 25.

Szigor - A moratórium ideje alatti és a korábbi tartozásokat nem terhelik a főmérőre.

Pécs - Szerződést bont júliustól a hatvan napon túli tartozást felhalmozó társasházi lakókkal a Pécsi Vízmű - azt követően az adósok számlát nem kapnak, fogyasztásukat a lakóközösség fizeti. A kormányrendelet által megengedett intézkedés alkalmazása ellen tiltakoznak az érdekképviseletek.

Júliustól harmincnapos türelmi időt követően szerződést bont a Pécsi Vízmű azokkal a társasházi lakókkal, akik hatvan napon túli tartozást halmoztak fel. Így a nem fizetők július utáni vízfogyasztását a lakóközösség fizeti - a nyilvántartásból törölt lakók fogyasztása ugyanis különbözetként kimutatható az egész ház vízfelhasználását számláló bekötési mérő által mutatott értékből. Erre az eljárásra kormányrendelet ad lehetőséget, mivel a számlázás és az elszámolás alapja a bekötési mérő. A lakásokban lévő mellékmérőket csak költségmegosztóként fogadja el a szolgáltató, azok szabványos beszerelése ugyanis - főként a régebbi társasházakban - nem megoldható, ezért nem is mérnek tökéletes pontossággal.

A szerződésbontás előtt felhalmozott tartozásokat azonban nem terheli a házra a vízmű, azt továbbra is az adóstól próbálják meg behajtani. A számla rendezésére egyébként a szolgáltatás korlátozásával is próbálnák ösztönözni az érintetteket - ehhez azonban a cég szakembereinek be kellene jutniuk a lakásba, ám az esetek zömében az ajtók zárva maradnak.

- A vízmű üzletszabályzatában már évek óta szereplő, ám mindeddig nem alkalmazott intézkedés bevezetése elengedhetetlenné vált, hiszen a tavaly év végi adatok szerint 3400 pécsi társasházi lakásnak van hatvan napon túli, összesen több mint 37 millió forint tartozása - mondta Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Az érdekképviseletek tiltakoznak: mint mondják, olyan ellentéteket szülhet a házon belül az intézkedés, amelynek következményei beláthatatlanok.

- Senkitől nem várható el, hogy szomszédja számláit kifizesse - hangsúlyozta Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. A kormányrendelet módosítása az egyetlen megoldás: az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület - tudtuk meg Horváth Lászlónétól, a baranyai elnöktől - kezdeményezi a jogszabály felülvizsgálatát.

Komlón bosszankodnak

Komlón a jogszabály adta lehetőség következtében azokkal is sorra szerződést bont a szolgáltató, akiknél esedékes lett volna, mégsem hitelesítették vízmérőjüket. Ahhoz már-már hozzászoktak a lakók, hogy azoknak a vízfogyasztását is ők fizetik, akik nem rendezték adósságaikat - a Pécsett júliustól életbe lépő szigorítást ugyanis a Komló-Víz Kft. már évek óta alkalmazza. Az azonban már a legtöbb közös képviselőnél kiverte a biztosítékot, hogy azoknak a számláit is a háznak kell fizetnie a jövőben, akik nem hajlandók mérőiket hitelesíteni.

Budaházy György, az Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke a helyzetet vázolva elmondta, van például olyan kétszobás lakás, ahol tizenhárman élnek. Eddig 240 ezer forinttal tartoznak a lakóközösségnek - ennek egy részét a vízdíj teszi ki. Jelzálogot jegyeztettek be az ingatlanra, pénzt azonban ettől az intézkedéstől még nem lát a ház.

A hitelesítéssel kapcsolatban az elnök elmondta, vannak, akik azt állítják, hogy a szolgáltatótól nem kaptak értesítést, ezért nem tudtak kötelezettségükről. A napokban egyébként egy utolsó felszólítást küldött a mintegy száz érintett fogyasztónak a társaság: ha napokon belül hitelesítik az órát, nem bontanak szerződést.

Részletfizetési lehetőség, szociális támogatás, jelzálog a tartozó lakására

- A Pécsi Vízmű mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön sor a szerződések felmondására - hangsúlyozta Kisbáró Edina. - Az adósság rendezésére van például részletfizetési lehetőség.

Hogy a szerződésbontást megelőzzék, fórumra hívták a fogyasztók képviselőit, az adósságról pedig többször értesítik a nem fizető fogyasztót és a közös képviselőt egyaránt. Tavaly egy ötven-millió forintos szociális díjtámogatási rendszert hozott létre a társaság: a hátrányos helyzetű fogyasztók adósságának a felét indokolt esetben elengedik. A fél-éves moratórium a társasházaknak is ad időt a felkészülésre: szervezeti és működési szabályzatukban például kiköthetik, hogy a közösség által az adós helyett kifizetett vízdíjakat jelzálogként ráterhelik az illető lakására.

Írta: Wald Kata

Forrás: Dunántúli Napló - 2009. február 25.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.