Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Infláció felett dráguló lakások
Forrás: Reggel.hu - 2008. április 29.

Az új építésű lakások az idén várhatóan hat százaléknál nagyobb mértékben drágulnak. A vidéki, rossz helyen fekvő ingatlanok, valamint a panellakások esetében ugyanakkor árcsökkenésére kell számítani.

Átlagosan öt-tíz százalékkal emelkedhet az ingatlanok kínálati ára az idén - derül ki az Ecostat első negyedéves Ingatlanbarométer kiadványából. Az új építésű lakások ezzel várhatóan a 6 százalékosra várt inflációnál nagyobb mértékben drágulnak majd. Árcsökkenésre lehet ugyanakkor számítani a vidéki, rossz helyen fekvő ingatlanoknál, valamint a panellakásoknál.

Az ingatlanpiac szereplői a felmérés szerint valamivel pozitívabban látják a fejlődés lehetőségeit a következő hat hónapra, mint tavaly ilyenkor. Várhatóan az építőipar is kissé magához tér a múlt évi mélyrepülése után, s az idén három-öt százalékkal bővülhet. Ez esetben pedig 32-33 ezer új lakás épülhet fel az idei évben. A háztartásoknak csupán a nyolc százaléka tervezi mindazonáltal, hogy a következő egy évben lakást vagy házat vásárol. Ez elsősorban a kiigazítás miatti reálbércsökkenés eredménye.

Továbbra is nagyok a különbségek, ami az ingatlanárakat illeti - állapítja meg a tanulmány. Ez várhatóan a jövőben sem lesz másként, mivel a fővárosban nagyobb mértékben emelkedhetnek az árak, mint vidéken. "Tatabányán és környékén az új lakások négyzetmétere 220 ezer forintba, míg a használt lakás négyzetmétere 150 ezer forintba kerül" - mondta lapunknak Eredics Éva, egy országos ingatlanközvetítő iroda ügyvezető-igazgatója. "A használt lakásokra nagyobb az igény - tette hozzá -, könnyebben meg tudják ugyanis vásárolni az emberek, mert egy olcsóbb lakás esetén egyszerűbb hitelhez jutni." Tatabányán a családi házakra is nagy a kereslet, ám csak 20 millió forintig.

"Békés megyében az új lakások jelenleg 210 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a használtak négyzetméteréért 140 ezer forintot kell fizetni" - mondta el kérdésünkre Szécsi István szarvasi ingatlan-értékbecslő és -közvetítő. Jelenleg a nagyobb lakásokra van igény, mert kevesebb készpénzzel is meg tudják vásárolni az emberek, illetve kedvezőbb hitelkonstrukciót adnak rá a bankok. A használt lakások iránti kereslet egyre apad, így az áruk is egyre megy lejjebb az ingatlanpiacon.

"Egyre nő a kereslet a vidéki házak iránt. Inkább a családi, kertes házak azok, amelyeket ma könnyebb eladni. Az áruk pedig attól függ, hogy milyen környezetben helyezkednek el" - mondta el érdeklődésünkre Németh Melinda, egy balatonlellei ingatlanközvetítő iroda ügyvezető igazgatója. Így van olyan ház, amelynek négyzetmétere 730 ezer forint, de van olyan is, amelynek 250 ezer forintba kerül négyzetmétere. Jelenleg fővárosi vásárlóból van több: nyugdíjasok költöznek vidékre, és cserélik a budapesti panellakásukat vidéki kertesházakra.

Írta: Tóth Marcella-Vizer Helga

Forrás: Reggel.hu - 2008. április 29.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.