Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Húsvét után ablakcsere
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. március 31.

Energiatakarékosság - Önerő nélkül is lehet támogatásért pályázni.

Újraindult az utóbbi évek egyik legsikeresebb lakossági pályázata. Vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt kaphatnak a magánszemélyek hőszigetelésre, nyílászárócserére, valamint megújuló energiaforrások használatára.

Tegnap ismét meghirdette honlapján a gazdasági tárca a Nemzeti Energiatakarékossági Programot (NEP). Április tizedikétől lehet vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt kérni a régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, valamint a meglévő fűtési és melegvíz-ellátási rendszer korszerűsítésére. A támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15 százaléka, lakásonként maximum 265 ezer forint.

A szükséges önerőt nemcsak saját forrásból, hanem hitelből is lehet fedezni, amelynek kamata jelenleg 6,4 százalék. A hitel lehet kiegészítő jellegű, amely energia-megtakarítást eredményező beruházásnál a felújítások 85 százalékáig, legfeljebb másfél millió forintig igényelhető. A beruházás teljes egésze is fedezhető a kedvezményes hitelből. Ez esetben a maximális összeg a megtakarítást célzó munkálatoknál 1 millió 765 ezer forint.

Fontos tudni, hogy csak az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házak, lakások tulajdonosai kérhetnek támogatást, a panellakásokban élők nem. Sikeres pályázat esetén a beruházást két éven belül meg kell valósítani. Nem igényelhet támogatást olyan személy, akinek hatvan napot meghaladó adótartozása van, vagy nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges hatósági engedélyekkel. Szintén kizáró tényező, ha az igénylő a korábbi években már elnyert hasonló energiatakarékossági támogatást.

A gazdasági tárca jelentős érdeklődésre számít. A minisztérium becslése szerint a korábbi 3-4 ezerrel szemben mostantól évente 14-15 ezer hagyományos építésű lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

Az idei program keretében megújuló energiaforrások beszerzéséhez is lehet támogatást kérni hasonló feltételrendszer mellett. Egyebek között napkollektor beüzemelésére vagy hőszivattyú beszerzésére lehet támogatást igényelni. Itt ráadásul nincs semmilyen, a pályázó házak jellegét érintő korlátozás. Ugyanúgy kaphat támogatást tehát egy új építésű budai villa, mint egy kis tanyasi kunyhó tulajdonosa.

Tavalyhoz képest megduplázódott az energiatakarékossági program kerete: összesen 2,6 milliárd forint támogatást lehet szétosztani a jelentkezők között. A kedvezményes hitelre pedig 16 milliárd forintot különítettek el. Az előző évek tapasztalatai alapján a megemelt keret ellenére érdemes sietni, mert hamar elfogyhat a pénz.

A pályázatokat a postára adás sorrendjében bírálják el. Emellett a beruházástól várható energia- és költségmegtakarítás nagyságának függvényében döntenek a támogatás odaítéléséről, de megvizsgálják a felhasználni tervezett anyagok, berendezések minőségét is. Tavaly tizenegy nap alatt merült ki az akkori 1,2 milliárd forintos keret.

Magyarországon 3,5 millió hagyományos építésű lakás van, ebből mintegy 3 millió rossz energetikai tulajdonságú. A tapasztalatok szerint - hagyományos építésű lakásoknál - átlagosan 900 ezer-1 millió forintos beruházással mintegy harminc százalékos energiamegtakarítást lehetett elérni. Egy átlagos családi ház energetikai korszerűsítésére szánt összeg körülbelül 8-9 év alatt térül meg, ennyi idő alatt lehet a számlákon megspórolni az elköltött pénzt.

Hogyan lehet támogatást igényelni?

Az energiatakarékossági program támogatásaira az erre kialakított formanyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni. Az igénylőlapot már le lehet tölteni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjáról (www.gkm.gov.hu), s az Energiaközpont Kht. irodájából is be lehet szerezni.

A kitöltött űrlapot három példányban kell ajánlott küldeményként postára adni az Energiaközpont Kht. címére. A program részleteiről is ugyanitt lehet érdeklődni a 06/1-456-4302-es telefonszámon. A gazdasági tárca honlapján fórumot is indított, ahol egy szakemberekből álló csapat válaszol az érdeklődők által feltett kérdésekre.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. március 31.

Írta: Németh Márk

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.