Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Fűtés: elszámolási csapdák
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. augusztus 9.

PÉTÁV - Megszoktuk, hogy húsz éven át egyforma számlákat kaptunk.
Pécs - A távfűtéses lakóházak többsége az egyedi, lakásonkénti költségmegosztós elszámolás bevezetése érdekében tesz lépéseket. Jóval ritkább, de nem ismeretlen jelenség a visszafelé lépdelés, vagyis visszatérés a légköbméter szerinti átalányfizetés irányába.

Az Építők utca 1. számú társasházban májusban közgyűlést tartottak. A két lépcsőház egyikéből azonban csupán egyetlen lakó volt jelen, így bár a fél óra múlva megismételt közgyűlés határozatképes volt, megkérdőjelezhető a döntésük, mondja az Ércbányász Lakásszövetkezet elnöke, Schreck István.

A döntés pedig arra vonatkozott, hogy a háznak vissza kellene térnie a fűtés vonatkozásában a hagyományosnak mondható légköbméter alapján történő átalánydíjas elszámoláshoz. Jelenleg zajlik a levélszavazás, hogy tisztább képet kapjanak a szándékokról valamennyi lakó véleményének birtokában, de az ok az áttérésre egyértelmű: a házban lakó számos albérlő diák. Ők ugyanis december elején hazautaznak, januárban jönnek vissza, a tulajdonosok pedig erre az időszakra kikapcsolják a fűtést, így a fűtetlen lakások mellett ott maradó szomszédoknak erőteljesebben kell fűteniük, miként fizetniük is. Ráadásul, teszi hozzá Schreck István, a költségmegosztó szerkezet leolvasásáért, a kiértékelésért és az adatszolgáltatásért is fizetniük kell a lakóknak, ezt megúszhatják a légköbméteres átalányra való visszatérés esetén. Egyébként a szövetkezet néhány társasháza, magyarázza az elnök, már korábban visszatért az átalányra.

Győri Csaba, a Pétáv műszaki igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy jogszabály írja elő: mindenképpen mérés szerint kell elszámolni épületenként, ám arról, hogy a házon belül miként történik az elosztás, már a lakóközösségnek kell megegyeznie. A költségmegosztó működtetését azonban nem ők szervezik, hanem a Techem Kft.

A Techem vezetője, Horváth Péter számára nem új a jelenség, minden évben akadnak olyan házak, magyarázza, amelyek lemondják a lakásonkénti költségmegosztás lehetőségét, de olyanok is, akik visszatérnek, mert megbánják korábbi ilyen irányú döntésüket. A lemondásnak több oka lehet. Részben az, hogy megszokták a lakóközösségek, hogy húsz éven át mindenki egyforma számlát kap, a különbségek kialakulása pedig nem mindenkinek szimpatikus, így lépcsőházanként akadnak szép számmal hangadók. Nyilvánvalóan azok, akiknek rá kell fizetniük, és ők többnyire a lakógyűlésekre el is mennek, és szavaznak.

Alapvető probléma, mondja Horváth Péter, hogy az uniós országok többségével szemben Magyarországon nincs törvényi szabályozás az elszámolásra, így a Techem csupán javaslatot tud tenni arra, hogy hány százalék legyen a teljes költségnek a légköbméteres elszámolási aránya, az alapdíj, hiszen nem szabad az egész házat költségmegosztás arányában felosztani, mert vannak közös helyiségek is.

Eddig csak az átalánydíjasok kaptak visszatérítést

A Pétáv lakossággal kötött szerződései átjárhatóak, tehát a cég komoly választási lehetőségeket biztosít. A legtöbben azonban az úgynevezett előleges típust választják, vagyis fűtési hődíjelőleget fizetnek, akár évi 12 egyenlő részletben, vagy úgy, hogy a téli hónapokban többet, a nyáriakban kevesebbet. Az éves elszámolásnál a fogyasztó vagy visszakap pénzt, vagy ráfizet, ez függ attól is, milyen az adott évben a tél. Az elszámolásra értelemszerűen csak a fűtési szezon befejeztével kerülhet sor, vagyis a leolvasások május végén kezdődnek. Azokban a házakban, ahol költségmegosztó készülékeket alkalmaznak, akkor történik meg az elszámolás, amikor a lakóközösség átadja a Pétávnak a költségmegosztó lapot. A közös képviselők ezt akkor tudják megtenni, ha azt minden lakó elfogadja. Idén mindez augusztusban megtörténik, az elszámolásra tehát csak ősszel kerülhet sor. A költségmegosztó elszámolási forma a több mint 24 ezer távfűtéses lakástulajdonosnak kevesebb mint felét érinti.

Az átalánydíjasok elszámolása a Pétáv tájékoztatása szerint már júliusban megtörtént, vagyis az ebbe a körbe tartozók megkapták a visszatérítéseket.

Írta: Cseri László

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. augusztus 9.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.