Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. június 19. szerda
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Ezernél több pécsi házgyári lakást szigetelhetnek
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. július 06.

Panelfelújítás - Még mindig nem jelent meg az idei kiírás, a tárcánál dolgoznak rajta

Újabb, ezernél is több pécsi lakás szigetelésére nyílt meg állami keret, a tavaly beadott pályázatok révén. Az idei kiírás viszont egyelőre még nem jelent meg.

A napokban született döntés az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban arról, hogy újabb, összesen 3,4 milliárdos támogatást nyújtanak a panelszigetelésre. Ebből a baranyai városok közül Pécs részesedhet, 143,5 millió forinttal, amely összesen 1006 lakás felújítására ad lehetőséget. A teljes költség ennél háromszor nagyobb, hiszen a szabályok szerint az egyharmadnyi állami pénz mellé ugyanennyi a lakossági önrész, illetve a helyi önkormányzat támogatása.

Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke elmondta, ezután még értesítést kap az önkormányzat, s ha az értékhatár indokolja, közbeszerzést kell kiírni a munkákra. Ez a korlát 14 millió forint, efölött van szükség a szigorú pályázati rendszerre. Ha ennél kisebb a beruházás értéke, nem kell közbeszerzés. Arra is van példa, hogy a társasház úgy köt szerződést, hogy még csak a saját része van meg. Van olyan vállalkozó, amelyik meg tudja finanszírozni a munkát, ha tudja, később érkezik a most megítélt állami és az ehhez járó önkormányzati egy-egy harmadnyi támogatás. Így a munkák előbb is elkezdődhetnek. Nagy Emil úgy kalkulált, várhatóan ősszel, októberben több beruházás is megkezdődhet, s ha nem lesz nagyon hideg, tudnak dolgozni a kivitelezők.

Az viszont bizonytalan, mi lesz az idei pályázattal, hiszen ez még nem jelent meg, csak dolgoznak rajta a szaktárcánál. Noha a panelfelújítás az egyik legnépszerűbb pályázati formának számított. A rendszer még az Orbán-kormány ideje alatt indult, s azt a kormányváltozás után is fenntartották, így azóta országosan már 185 ezer lakás korszerűsítéséről született határozat. Pécs élen jár ebben: a mintegy 26-27 ezer panellakás közül már több mint 17 ezer kapott új burkolatot.

Áttekintik a rendszert

Tavasszal foglalkozott vele lapunk, hogy - bár abban az időpontban szokott - nem jelent meg a panelfelújítási pályázat. Akkor a szaktárcánál elmondták, várhatóan nyáron jelenik meg a kiírás. Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárságvezetője lapunknak most elmondta, a kiírás szövegezése már folyik, de ezt még "egyeztetni kell".

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. július 06.

Írta: Ny. Sz.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.