Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Döntöttek: 9,9 százalékkal drágul a gáz
Forrás: Dunántúli Napló - 2008. május 31.

Szakértők szerint júliustól legalább 12,5 százalékkal kellene növelni a lakossági gáz árát, különben jövőre brutális emelés szakadhat a nyakunkba.

Pénteken este kihirdették legújabb gázár-rendeletet, amelynek alapján 9,9 százalékkal emelkedik a lakossági, 7,7 százalékkal a közüzemi gáz ára. Korábban a Napi Gazdaság úgy értesült - annak ellenére, hogy az energiahivatal 12,5 százalékos lakossági, és 8 százalékos ipari áremelést tart szükségesnek -, a szaktárca 9,4 százalékkal emeli a lakossági gázárat. A miniszternek egyébként a gázáremelésről szóló rendelet hatályba lépése előtt 30 nappal kell bejelentenie az áremelést. Veres János pénzügyminiszter a mértékekről csupán annyit mondott: a sajtóban közölt számok egy minisztérium véleményét tükrözik, és az nem a Pénzügyminisztérium. A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 m3 éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent.

"Az Energia Hivatalnak nincs mérlegelési lehetősége. A hosszútávú világpiaci árképlet alapján vezeti le a hazai árakat. Mivel a gáznak nincs globális tőzsdei ára, csak regionális árak vannak, ezért a gázolaj, és a fűtőolaj előző kilenc hónapos árváltozása alapján állapítják meg a hazai áremelési igényeket. A hivatal nem minősíti, hogy ez sok, vagy kevés, neki az a tiszte, hogy ezt a világpiaci hatást az árban megjelenítse" - mondta el kérdésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a lakosság teherbíróképességét, a politikai helyzetet a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcának kell értékelnie.

Azt, hogy a politika már áprilisban is a szükségesnél kisebb mértékű emelést hajtott végre (a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett), több tízmilliárdos veszteséget jelentett a kereskedőknek. Ez az összeg - véli a szakember - tovább nőhet. Kérdés: meddig viselik el ezt a kereskedők?

"Jövő év január elsejével - ha az egyelőre a parlament előtt álló törvényt elfogadják - a teljes piacnyitás következtében megszűnhet a földgáz hatósági ármegállapítása. Ekkor zúdulhat a lakosság nyakába a már két alkalommal is túlságosan kis mértékben meghatározott áremelés. A kormány valószínűleg arra spekulál, hogy ettől az időponttól kezdve nem az ő felelőssége az ármegállapítás: jöjjön, aminek jönnie kell! Ez oda is vezethet, hogy januártól a lakossági földgázár akár 30-35 százalékkal is emelkedhet" - mondta Hegedűs Miklós.

A Fidesz elutasítja az áremelést

"A kormány 2002 óta a tizedik gázáremelésre készül, miközben meg sem kísérli megvédeni az embereket a brutális árnövekedéstől" - mondta tegnap Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa. Emlékeztetett: a kormány 2002-ben azt ígérte, nem lesz gázáremelés. A mostani árnövekedés miatt a lakosság több mint kétszer annyit fog fizetni, mint hat éve. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy a kormány az olajár miatt tehetetlen. Az adótételek felülvizsgálatával lehetne mérsékelni az árakat. A felvetésre, a gázár nálunk a második legalacsonyabb az unióban, Fónagy úgy válaszolt: nem mindegy, hol milyenek a jövedelmi viszonyok.

Írta: Szabados Balázs

Forrás: Dunántúli Napló - 2008. május 31.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.