Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
Csordogál a visszatérítés
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. július 05.

A szokatlanul enyhe tél azt eredményezte, hogy a PÉTÁV a fűtési szezon végén bejelentette: visszatéríti a "többletként" beszedett forintokat. A procedúra azonban igencsak elhúzódni látszik.

Amint azt Gasz Zoltán, a Pécsi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója a fűtési szezon végén lapunknak elmondta, ügyfeleik számára közel félmilliárd forintot írnak jóvá, a döntés több mint 24 ezer lakás- és háztulajdonost érint.

Június vége felé egy pécsi polgár, Halas Iván, aki ez idáig egyetlen fillért sem kapott még viszsza, levelet írt a PÉTÁV-nak, mert úgy gondolta, hogy a cég elszámolási gyakorlata, annak több hónapig elhúzódó volta kirívó. Azért, magyarázza, mert a gazdasági élet más területein a teljesítés utáni hatvan napos fizetési határidők sem ritkák, míg ebben az esetben egy nyilvánvaló nem teljesítést további előlegbeszedés követ. Halas Iván ezért visszaküldte a PÉTÁV májusi és a júniusi számláit, s kérte, hogy előbb a téli időszakra vonatkozó elszámolást követően a cég szíveskedjék a különbözetet leszámlázni. Halas Iván egyébként tegnap reggel levelet kapott a PÉTÁV-tól, amelyben kísérőlevél nélkül visszaküldték a két számláját.

Gasz Zoltán szerint szabadon átjárhatóak a lakossággal kötött szerződések, tehát komoly választási lehetőségeket biztosítanak, s mindez jóval kedvezőbb, mint az ország számos pontján kialakult rendszerek. A legtöbben az úgynevezett előleges típust választják, vagyis fűtési hődíj előleget fizetnek, akár évi 12 egyenlő részletben, vagy úgy, hogy a téli hónapokban többet, a nyáriban pedig kevesebbet. Az évi elszámolásnál a fogyasztó vagy visszakap pénzt, vagy ráfizet. Az elszámolásra értelemszerűen csak a fűtési szezon befejeztével kerülhet sor, vagyis a leolvasások május végén kezdődnek. Azokban a házakban, ahol költségmegosztó készülékeket alkalmaznak, akkor történik meg az elszámolás, amikor a lakóközösség átadja a PÉTÁV-nak a költségmegosztó lapot. Elég az, magyarázza az igazgató, hogy elköltözik valaki az épületből, vagy külföldön vállal munkát, ilyen esetben akár hónapokig is elhúzódhat az ügyintézés. Az a lehetőség viszont mindenkinek rendelkezésére áll, hogy a közelgő enyhe télre való hivatkozással kevesebb átalányt fizessen.

A kifizetések külön kérés nélkül történnek meg

A kifizetések elkezdődtek, ám a városban a távfűtést igénybe vevőknek még közel 80 százaléka várja, hogy a PÉTÁV Kft. átutalja a pénzeket. A lakóközösségek 15 és 32 százalék közötti mértékben használtak fel kevesebb hőmennyiséget az előző fűtési időszakhoz viszonyítva, azonban ez a megtakarítás a felhasználói szokások, valamint az épület hőfizikai állapotának függvényében épületenként jelentős eltéréseket mutathat. Arra is van példa, hogy az enyhébb tél ellenére egyes épületek vagy lakások esetében a befizetett részszámlák nem fedezték a tényleges fűtési költségeket.

A visszatérítést, külön kérés nélkül, a számlán feltüntetett fizetési határidőig, postai úton, vagy folyószámláról történő fizetés esetén pénzintézetükön keresztül fogják megkapni az ügyfelek. A hátralékosok viszszatérítését tartozásukra jóváírják. Lehetőség van arra is, hogy a visszatérítés összegét a következő havi számlában írja jóvá a PÉTÁV, de ezt az érintettnek - a számlán feltüntetett díjfizetőnek - írásban, vagy az ügyfélszolgálaton személyesen kell kezdeményeznie.

Ha az elszámolás költségmegosztás alapján történik

A 2006. június 1-jétől 2007. május 31-ig tartó időszak elszámoló számlája az alábbiakat tartalmazza: az elszámolási időszak hőfelhasználásának mért adatait; a kiszámlázott előleg és a tényleges fűtési költség (alapdíj és hődíj) fogyasztási helyre jutó díját; az elszámoló díjtételek mellett a tárgyhavi díjtételeket (fűtés, meleg víz és energiatámogatás); a januártól igénybe vett energiatámogatások összegét és a tényleges hőfelhasználásra jutó támogatás elszámolását.

Ha a lakóközösségnél az elszámolás költségmegosztás (Techem, Brunáta, Viterra stb.) alapján történik, a PÉTÁV javasolja, hogy - még a közös képviselő általi véglegesítés előtt - ellenőrizzék a költségmegosztás adatait (skálaérték, korrekciós tényező, alapdíj-hődíj arány). Amennyiben abban hibát találnak, forduljanak a közös képviselőhöz, majd a költségmegosztást végző céghez. Ha a lakóközösség nem kíván a felosztáson módosítani, akkor a részarányokat tartalmazó listát a közös képviselő juttatja el a PÉTÁV-hoz. Igazolt költségmegosztás birtokában a társaság 45 napon belül elszámol a lakóközösségekkel.

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. július 05.

Írta: Cseri László

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.