Elérhetőségeink
Klsz Szolgáltató Kft.
7632 Pécs, Fellbach u. 18.
 
Telefon: 06-72/526-961
Fax: 06-72/526-962
Mobil: +36-30/9369-123
 
Ügyfélfogadási idő
Hétfő 9.00 - 16.00
Kedd 9.00 - 16.00
Szerda Zárva
Csütörtök 9.00 - 16.00
Péntek Zárva
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Ebédidő 12.00 - 13.00
2024. július 16. kedd
Tevékenység címke
Társasházkezelés
Társasházkezelő
Közösképviselet
Közösképviselő
Ingatlankezelés
A föld melegével fűtenének
Forrás: Dunántúli Napló - 2007. december 20.

Hőforrások - A lényegesen olcsóbb pécsi távfűtés a város célja

Pécs - A Mecsek vonulatában található geotermikus energia kinyerését és hasznosítását célozta meg a város önkormányzata. A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy olcsóbbá tegye a távhőszolgáltatást a megyeszékhelyen.

A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén elfogadta azt az előterjesztést, amely a geotermikus energia hasznosítására irányuló program elindítását szorgalmazza. Eszerint az önkormányzat a Pannonplast Polifin A Kft.-vel közösen a jövő év elején társaságot alapít a projekt előkészítésére, a beruházás megvalósítására.

Az előzetes vizsgálatokból rendelkezésre álló adatok szerint a város közigazgatási határain belül, illetve közelében gazdasági hasznosításra alkalmas geotermikus források találhatók. Különösen biztató értékeket hoztak a Mecsek nyugati vonulatánál végzett előzetes kutatások.

Mindezek ismeretében hozta meg a város azt a döntést, hogy kapcsolódik a Polifin Kft. kutatási és tervezett beruházási programjához, különösen azért, mert a társaság az önkormányzat csatlakozása nélkül is elindítja részletes kutatásait a jövő évben. Kapcsolódásunk egyértelmű célja, hogy a geotermikus energia kinyerésével és hasznosításával a jelenleginél lényegesen olcsóbbá tegye a városban a távfűtést - nyilatkozta a kezdeményezéssel kapcsolatosan Tasnádi Péter polgármester.

Az önkormányzat 10 százalékos tulajdonrészt jegyez a megalakuló, 100 millió forint alaptőkéjű részvénytársaságban. A 10 millió forintot "alapítási kölcsön" formájában a partnercég bocsátja rendelkezésre, amit a város öt év alatt, a remélt bevételekből törleszt majd.

Amennyiben a részletes kutatások is kedvező eredményeket hoznak, a Polifin szakemberei szerint két éven belül megvalósítható a tervezett fejlesztés, aminek finanszírozására jelentős európai uniós források érhetők el, de több bank is szívesen bekapcsolódna.

Vizsgálat fúrás nélkül

A projekt kezdetén a legfontosabb feladat a széles körű információgyűjtés. Az alkalmazott magnetotellirikus és gravitációs mérési technikák nem járnak fúrással, nem változtatják meg az adott terület állapotát.
Ez azért érdekes, mert az előzetes adatok szerint a város közigazgatási területe alatt is lehetnek hasznosítható geotermikus energiaforrások. Lapunk információja szerint nem csak a megyeszékhelyen vannak ilyen jellegű fejlesztési tervek. A korábban megismert szentlőrinci projekt mellett Komló városa is hasonló megoldásban gondolkodik.

Gőz, áram, távhő

A pécsi geotermikus programban KALINA típusú erőművel tervezik az energia-előállítást. A földből fúrással kinyert 120-180 fokos folyadék-gőz elegy hasznosításával turbina vagy más átalakító eszköz alkalmazásával állítható elő villamos energia. A 100 fok alatti folyadékot lehet csatlakoztatni a távhőrendszerhez, majd a 30 fok alá hűlő elegyet egy másik fúráson engedik vissza az anyakőzetbe. Szakmai információk szerint egy kisebb méretű alaperőmű beruházása 3-5, egy nagyobb energiatermelő egységé 10-12 milliárd forint.

Írta: Kaszás Endre

Forrás: Dunántúli Napló - 2007. december 20.

A cikk eléréséhez kérem kattintson ide!

 
Impresszum Klsz Szolgáltató Kft. Az oldal tetejére
Jogok 7632 Pécs, Fellbach u. 18. Oldaltérkép
Beállítás kezdőlapnak Minden jog fenntartva! - © 2007-2023. - Klsz Szolgáltató Kft.